Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zastanawiałam się co mogę zrobić z pozostałym z poprzedniego dnia sosem i dzięki temu dzisiaj narodziły się u mnie takie oto pampuszki z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Obiadek prosty w wykonaniu, ale za to niezwykle sycący, zdrowy i smaczny ;)
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 15
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 531
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 729
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 30
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 15
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 531
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 729
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 30
Składniki
Na początku przygotowujemy zaczyn. W ciepłym, ale nie gorącym mleku rozpuszczamy 0,5 łyżeczki cukru brązowego oraz dodajemy płaską łyżeczkę mąki pełnoziarnistej i pokruszone drożdże. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 - 15 minut. W tym czasie w rondelku rozpuszczamy masło i studzimy.
Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy 0,5 łyżeczki soli, 2 jajka, roztopione masło oraz wyrośnięty zaczyn. Ciasto dobrze wyrabiamy, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę.
Po tym czasie formujemy kulki i układamy je na papierze do pieczenia na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie pampuszki przekładamy na sito lub parujemy w specjalnym naczyniu przez 10 minut pod przykryciem. Pampuszki polewamy sosem i posypujemy świeżym szczypiorkiem. Życzę smacznego! * Z podanych proporcji wyszło mi 11 pampuszków. Te, które zostały zjedliśmy na kolację w formie pieczywa z serkiem, pomidorkiem i sałatą ;)