Do góry

Śniadania Przepis na:

Pan con tomate - hiszpańskie tosty

Pan con tomate - hiszpańskie tosty

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 2122

Dodano:

Odsłon: 451

Pan con tomate w Hiszpanii najczęściej serwuje się na śniadanie lub jako przekąskę. Tradycyjnie przypieczone pieczywo po prostu naciera się czosnkiem, przekrojonym na pół pomidorem, obficie polewa oliwą i posypuje solą. Proponuję trochę wygodniejszą do podawania wersję, z pomidorem startym na tarce.

Składniki

  • Bagietka, weka, ewentualnie pszenna bułka - kilka kromek
  • Pomidor - 1 duży, dojrzały i mięsisty, np. malinowy
  • Czosnek - 1 ząbek przeciśnięty przez praskę
  • Oliwa z oliwek do polania
  • Sól do posypania
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pieczywo zapiec w piekarniku do lekkiego zrumienienia.

  2. Pomidor zetrzeć na tarce o grubych oczkach, usunąć skórkę (dopiero po starciu - skórka pozostanie na tarce).

  3. Tosty posmarować czosnkiem, nałożyć startego pomidora, polać oliwą i ewentualnie posypać solą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń