Do góry

Śniadania Przepis na:

Pancake'i Gordona z ricottą, borówkami i miodem

Pancake'i Gordona z ricottą, borówkami i miodem

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 21

Dodano:

Odsłon: 4264

Pancakes Gordona z borówkami i ricottą są idelne i na śniadanie i na podwieczorek, choć znam też takich, którzy ziedliby je nawet na obiad:) Serowe, wilgotne i deligatne z lekko kwaskowatyki borówkami i miodem stanowią rozkoszną mieszankę wybuchową.

Składniki

  • 125 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 jaja (oddzielone białka od żółtek)
  • 100 ml mleka
  • 125 g ricotty
  • 100 g borówek
  • oliwa i masło - do smażenia (ja smażyłam na suchej patelni)
  • jogurt grecki i miód
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W dużym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia oraz sól a następnie przesiać.

  2. Dodać cukier.

  3. Na środku zrobić wgłębienie, wlać do niego żółtka jajek*** i cały czas mieszając, dodawać powoli mleko.

    *** ja żółtka wymieszałam z połową mleka dzięki czemu szybciej zaczęło powstawać gładkie ciasto.

  4. Gdy ciasto już będzie gładkie i jednolite, dodać ricottę i borówki

  5. W osobnej misce ubić białka i powoli, łyżka po łyżce, dodawać je do ciasta.

  6. Na średnim ogniu rozgrzać patelnię (najlepiej taką z wartwą zapobiegającą przywieraniu) dodać łyżkę i łyżeczkę masła.

    Gdy składniki połączą się ze sobą zacząć smażyć pankace'i.

    ***1 pancake to 2 łyżki ciasta.

  7. Smażyć 1-2 minuty z każdej strony (gdy na pancake'u zaczną się tworzyć malutkie bąbelki, przełożyć na drugą stronę).

  8. Podawać z jogurtem greckim i miodem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń