Do góry

Śniadania Przepis na:

Pancakes

Pancakes

Autor:

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 203

Dodano:

Odsłon: 2670

Leciutkie i puszyste pancakes, czyli amerykańska wersja naszych naleśników. Idealnie smakują z dodatkiem syropu klonowego.

Składniki

  • 240 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 g cukru
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki mleka
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jajka roztrzep trzepaczką i połącz z mlekiem. Masło natomiast rozpuść w kąpieli wodnej bądź w mikrofalówce.

  2. W osobnej misce przesiej wszystkie suche składniki (mąkę oraz proszek do pieczenia) i dodaj do nich cukier i sól.

  3. Suche składniki połącz z mlekiem i jajkami i wymieszaj całość. Dodaj roztopione masło i ponownie wymieszaj.

  4. Pancakes smaż na rozgrzanej patelni do naleśników "przetartej" odrobiną oleju (ja namaczam lekko papierowy ręcznik i nim wycieram patelnię). Pancakes należy obrócić wtedy gdy na wierzchu zaczną się robić "pęcherzykowate dziurki" to oznacza, że z jednej strony są już lekko podsmażone.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń