Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Panettone z szafranem"
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 69
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 34
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 177
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 234
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 803
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 69
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 34
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 177
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 234
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 803
Składniki
Drożdże pokrusz do miski, utrzyj z 3 łyżkami ciepłej wody oraz 10 dag mąki. Miskę przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy zaczyn podwoi objętość, dodaj 10-15 dag mąki i 3-5 łyżek wody, wyrób ciasto. Odstaw, aż podwoi objętość.
Rodzynki namocz. Owoce kandyzowane pokrój, wymieszaj ze skórką z cytryny i rodzynkami. Z wanilii wydłub nasionka, włóż do miseczki z mlekiem i cukrem. Podgrzewaj w kąpieli wodnej, aż cukier się rozpuści. Dodaj szczyptę szafranu, 3 jajka i 2 żółtka. Ubijaj w kąpieli wodnej jeszcze 20 min.
Rozpuść 10 dag masła. Dodaj do wyrośniętego ciasta z resztą mąki, szczyptą soli i masą jajeczną. Wyrabiaj 15 minut. Dodaj bakalie. Ciasto przełóż do wysokiej formy, piecz 60 min w 180 st. Po 10 min. obłóż resztą masła. Ozdób lukrem i skórką pomarańczową.
czas ok. 100 min; porcja – 200 kcal, cena 1,50 złŹródło: Świat kobiety