Do góry

Desery Przepis na:

Pani W.

Pani W.

Autor:

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 604

Dodano:

Odsłon: 35263

Cudnie słodkie, pachnące i pociągające... ;o)

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: Z mąki, proszku, masła, żółtek, cukrów zagnieść kruche ciasto. Jeśli będzie za sypkie można dodać trochę kwaśnej śmietany lub więcej masła. Ciasto podzielić na 2 części. Kazdą z nich rozwałkować i włożyć do dwóch blaszek z papierem do pieczenia. Placki podpiec w piekarniku nagrzanym do 180-4190st.C i piec ok. 10-15 min.,aż się trochę zromienia. Po wyjęciu z piekarnika chwilkę ostudzić i posmarować każdy dżemem porzeczkowym (wg. uznania-ja zużyłam ok. 3/4 słoiczka).

  2. Białka ubić. Pod koniec ubijania dodać szczyptę soli, cukier puder i na samym końcu mąkę. Białka podzielić na dwie części i wyłożyć na placki. Na pianę wysypać pokruszone orzechy lub płatki migdałowe. Podpiec je kolejne 10-15 min. Ostudzić.

  3. Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu, uwzględniając mniejszą ilość mleka. W przypadku braku cukru w budyniach dodać ok. 4 łyżek. Ugotowany budyń ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Dodawać po łyżce ostudzony budyń i zmiksować. W blaszce zostawić jeden upieczony placek. Na niego wyłożyć masę budyniową oraz nakryć drugim plackiem. Całość można opruszyć cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

madzikcho 27 sierpnia 2010 LenaMS jakich rozmiarów blaszek używasz ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

LenaMS 24 lutego 2010 Annauar, Szykując papier do blachy zostaw kilka cm więcej na brzegach. Po upieczeniu ciasto bardzo ładnie odchodzi od papieru. Sposób przeniesienia? Starałam się delikatnie położyć go na całej dłoni i przedramieniu. Można spróbować podłożyć dwa długie wzdłuż dłuższych boków po jednej i drugiej stronie na różnych wysokościach. Albo...przekroić na pół. I tak w końcu będzie się go kroiło na kostki ;o) Powodzenia!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 24 lutego 2010 Na pewno rozpływa się w ustach... Masz jakiś sposób na to, aby wyciągnąć placek z pianą z blachy i przenieść na drugi, nie uszkadzając go?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń