Do góry

Desery Przepis na:

Pani Walewska

Pani Walewska

Autor:

Przepisów i artykułów: 120 Ocena: 3768

Dodano:

Odsłon: 4762

Pani Walewska to wykwintne ciasto na specjalne okazje. Grono pedagogiczne oraz reszta zespołu z przedszkola mojego syna wiedzą co to była za okazja :) A wróbelki ćwierkają że podobno jestem pierwszym tatą który piecze ciasta w tym przedszkolu :)

Składniki

  • --- Spód:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 kostka margaryny (250gr)
  • 6 żółtek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • --- Beza:
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 6 białek
  • --- Krem:
  • 1 budyń waniliowy + 1 łyżka
  • 1 pełna łyżka mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • kostka masła (200 gr)
  • --- Dodatkowo:
  • 1 słoik 410-450gr dżemu z czarnej porzeczki
  • cukier puder
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Spód:
    Wszystkie suche składniki wykładamy na stolnicę i mieszamy.
    Dodajemy żółtka oraz miękką margarynę i wyrabiamy z nich ciasto.
    Gotowe ciasto dzielimy na 2 równe połowy i wykładamy je na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia. Zwracamy uwagę aby było względnie jednej grubości.
    Dżem porzeczkowy również dzielimy na 2 równe połowy i rozsmarowujemy je na obu ciastach.

    Beza:
    Do białek dodajemy cukier i mąkę i ubijamy na sztywną pianę.
    // Pamiętajcie aby do białek nie wpadło Wam ani odrobiny żółtka bo się białko nie ubije.
    Pianę dzielimy na pół i również równomiernie rozprowadzamy ją na obu ciastach po równo.

    Oba ciasta pieczemy po 40 minut w temperaturze 175oC

  2. Krem:
    Z dwóch szklanek mleka zostawiamy pół szklanki, pozostałe zagotowujemy z cukrem.
    Do zostawionego mleka wsypujemy budyń razem z dodatkową łyżką z drugiego op, łyżką mąki oraz 2 żółtka.
    Całość miksujemy i wlewamy do gotującego się mleka.
    Mieszamy energicznie do zgęstnienia.
    Ściągamy z pieca i studzimy.

    Miękkie masło ucieramy mikserem dodając po łyżce wystudzonego budyniu.
    Gotowym kremem smarujemy jedną z połówek ciasta i zręcznie nakładamy na nią drugą część ciasta.
    Gotowe ciasto odstawiamy przynajmniej na 2h w chłodne miejsce aby krem stężał
    i dopiero wtedy je kroimy

    Na koniec to już tylko cukier puder i gotowe.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń