Do góry

Dania główne Przepis na:

Panierowane boczniaki

Panierowane boczniaki

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28002

Dodano:

Odsłon: 89

Sprawdzony przepis na "Panierowane boczniaki"

Składniki

  • 60 dag świeżych boczniaków
  • przyprawa typu jarzynka
  • 4-5 łyżek mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 4 pomidory
  • olej
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • szczypiorek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Boczniaki opłucz, osusz. Odetnij grubsze końcówki. Ułóż na desce, oprósz przyprawą typu jarzynka. W osobnych naczyniach umieść mąkę, rozkłócone jajka oraz bułkę tartą. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju.

  2. Boczniaki obtaczaj w mące, zanurzaj w jajku, a na koniec panieruj w bułce tartej (panierkę lekko dociśnij). Wkładaj na rozgrzany olej i smaż na złoty kolor po kilka minut z każdej strony.

  3. Usmażone grzyby osącz z nadmiaru tłuszczu, trzymaj w cieple. Pomidory umyj, osusz, przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne. Miąższ posiekaj, wymieszaj razem z łyżką oleju, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny do smaku. Podawaj do grzybów, ozdób szczypiorkiem.

  4. Czas ok. 30 min; porcja – 260 kcal, cena 2,20 zł.

  5. Wegetariańskie flaczki

  6. Pokrój oczyszczone kapelusze boczniaków w podłużne paseczki (przypominające flaki), przesmaż na maśle razem z poszatkowaną cebulą. Dodaj posiekaną włoszczyznę. Całość zalej bulionem, duś do miękkości grzybów. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń