Do góry

Przekąski Przepis na:

Panierowane żółtka

Panierowane żółtka

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 1352

Dodano:

Odsłon: 258

Panierowane żółtka to coś czym z pewnością zaskoczysz swoich gości. Chrupiąca skorupka kryje w sobie delikatne lekko płynne żółtko. Żółtka podałam z kawiorem i gorącą sałatką z fasolki szparagowej, ale można je podać z zielonymi szparagami, na sałacie lub z czym macie ochotę.

Składniki

  • jajka dowolna ilość
  • mąka bułka tarta olej do smażenia
  • do podania: koperek kawior z łososia ugotowana na parze fasolka szparagowa i marchewka masło miód
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Całe surowe jajka wkładamy do woreczka strunowego i wkładamy na 24 godziny do zamrażarki.

    Zamrożone jajka polewamy ciepłą wodą i zdejmujemy skorupki. Jajka układamy na głębokim talerzu i zostawiamy do rozmrożenia.

    Gdy białka się rozmrożą wyławiamy żółtka, powinny być jeszcze zimne i w środku zamrożone.
    Żółtka panierujemy najpierw w mące, a następnie białku i bułce tartej.

    Panierowane żółtka smażymy na głębokim tłuszczu przez 1-2 minuty, aż się zrumienią. Odsączamy na papierowym ręczniku.

  2. Żółtka podałam z gotowaną na parze fasolką i marchewką, które po ugotowaniu wymieszałam z masłem i odrobiną miodu. Na żółtka wyłożyłam czerwony kawior. Całość posypałam koperkiem.

    Porada:
    Pozostałe białka możemy użyć np. do zrobienia bezy lub jajecznicy z białek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bozka44 23 czerwca Ja cie!!! takiego czegos bym sie nie spodziewala!! super, super i super!! no i nie wiem, jak jeszcze bym cie mogla skomplementowac <3 Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń