Do góry

Dania główne Przepis na:

Panierowany kalafior

Panierowany kalafior

Autor:

Przepisów i artykułów: 424 Ocena: 12333

Dodano:

Odsłon: 1172

Kalafior w najlepszym dla mnie wydaniu, przypomina mi smaki z dzieciństwa. O chrupiącej skórce i delikatnym miękkim, ale chrupki miąższu w środku. Nie ma dla mnie nic prostszego i lepszego na szybki letni obiad, a do tego młode ziemniaczki z koperkiem.

Składniki

  • 1 kalafior
  • 3 jajka
  • bułka tarta
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • cukier
5-6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kalafior dzielimy na różyczki i wrzucamy na wrzącą wodę, do której dodajemy po płaskiej łyżeczce soli i cukru. Kalafior gotujemy tak około 5-8 minut.

  2. Odcedzamy i przelewamy go zimną wodą.

  3. Jajka roztrzepujemy widelcem doprawiając je sola i pieprzem. Ostudzone różyczki kalafiora maczamy w jajku (jeśli różyczki są duże dzielimy je na pół lub na ćwiartki).

  4. Następnie obtaczamy kalafiora w bułce tartej.

  5. Smażymy go na rozgrzanym oleju jak kotlety.

  6. Kalafior przewracamy podczas smażenia, tak aby z każdej strony był usmażony na złoto - brązowy kolor.

  7. Usmażonego kalafiora podajemy gorącego z młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem i surówką. Smacznego !!!

  8. ;-D

  9. ;-)))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (24)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń