Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Panierowany karp w płatkach migdałów"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 23
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 81
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 169
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 196
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 23
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 81
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 169
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 196
Składniki
Sprawionego karpia umyj bardzo starannie, osusz i pokrój na dzwonka, a następnie oprósz dokładnie z każdej strony solą oraz pieprzem. Przełóż do miski. Cebule obierz, opłucz, pokrój w cienkie talarki. Przełóż nimi surowe dzwonka ryby. Jedną cytrynę sparz wrzątkiem, pokrój w plastry. Ułóż na dzwonkach karpia. Miskę odstaw pod przykryciem w chłodne miejsce na kilka godzin.
Śliwki włóż do miseczki, zalej wodą. Odstaw do namoczenia. Mąkę wsyp do głębokiego talerza, dodaj bułkę tartą, wymieszaj. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła. Dodaj 3 łyżki oleju. Dzwonka karpia wyjmij z lodówki, usuń z nich plastry cytryny oraz krążki cebuli.
Rybę obtaczaj w mące z bułką tartą. Układaj na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Smaż na niezbyt dużym ogniu, na złoty kolor. Zdejmij z patelni.
Na pozostały ze smażenia tłuszcz wrzuć krążki cebuli. Smaż na rumiany kolor. Dzwonka karpia ułóż na półmisku razem z cebulą. Udekoruj plastrami drugiej cytryny i natką, osączonymi śliwkami oraz zrumienionymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
czas ok. 60 min; porcja – 330 kcal, cena 2,80 złŹródło: Świat kobiety