Do góry

Desery Przepis na:

Panna cotta

Panna cotta

Autor:

Przepisów i artykułów: 2129 Ocena: 11942

Dodano:

Odsłon: 1542

Prosty a zarazem smaczny deser.

Składniki

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 500 ml mleka 3,2 %
  • 6 płaskich łyżeczek żelatyny
  • ¼ szklanki wody
  • 1 szklanka borówek
  • 3 łyżki cukru
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    W zimnej wodzie rozpuścić żelatynę, odstawić na kilka minut aby spęczniała, po czym podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia. Następnie wlać śmietanę z mlekiem, wsypać cukier, rozgrzać lecz nie zagotować – mieszając ostudzić. Ozdobne foremki posmarować delikatnie olejem, przelać ostudzoną masę i wstawić do lodówki na kilka godzin. Borówki posłodzić według uznania, zagotować, przetrzeć przez gęste sito, dodać 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w dwóch łyżkach gorącej wody. Następnie przestudzić i polać zastygnięty deser w lodówce. Z reszty soku i przetartych borówek przygotować sos. Pannę cotta wyłożyć na ozdobne talerzyki, polać przygotowanym sosem i podawać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń