Do góry

Desery Przepis na:

Panna cotta bazyliowa w towarzystwie galaretki malinowej z kwiatem pomarańczy

Panna cotta bazyliowa  w towarzystwie galaretki malinowej z kwiatem pomarańczy

Autor: andalmatiner

Przepisów i artykułów: 89 Ocena: 261

Dodano: 08.04.2018

Odsłon: 35

Zaskakujące połączenie śmietanki, bazylii, malin i pomarańczy. Zapraszam do wypróbowania.

Składniki

  • PANNA COTTA BAZYLIOWA:
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1/2 szklanki cukru drobnego do wypieków
  • 1 pęczek bazylii (same listki)
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki mleka
  • GALARETKA Z KWIATEM POMARAŃCZY:
  • 500 g malin mrożonych
  • 1/2 szklanki wody z kwiatów pomarańczy
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny + 4 łyżki wody z kwiatów pomarańczy
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. PANNA COTTA BAZYLIOWA:

    1. Listki bazylii opłucz i osusz (8 listków odłóż, będą potrzebne w
    późniejszym etapie przygotowania Panna cotty).

    2. Śmietankę, cukier, oraz rozdrobnione listki bazylii włóż do rondelka i podgrzej na małym ogniu do stanu wrzenia.

    3. Zdejmij rondelek z gazu i pozostaw go na 2 godziny, aby śmietanka przeszła aromatem bazylii.

    4. Przecedź śmietankę przez sito i ponownie podgrzej ją na małym ogniu do stanu wrzenia.

    5. W czasie kiedy śmietanka się podgrzewa, żelatynę zalej mlekiem.

    6. Kiedy śmietanka się zagotuje, zdejmij ją z ognia i dodaj do niej żelatynę namoczoną w mleku oraz rozdrobnione listki bazylii (8 listków, które odłożyliśmy na początkowym etapie przygotowania Panna cotty).

    7. Mieszaj tak długo, aż żelatyna się rozpuści.

    8. Rozlej do 4 miseczek.

    9. Kiedy Panna cotta przestygnie wstaw do lodówki na kilka godzin.

    10. Podawaj na zimno z galaretką malinową z nutą kwiatów pomarańczy.

  2. GALARETKA Z KWIATEM POMARAŃCZY:

    1. Maliny, cukier oraz wodę pomarańczową przełóż do rondelka.

    2. Podgrzewaj aż owoce się rozmrożą, a cukier rozpuści.

    3. Przetrzyj przez sito.

    4. Malinowy mus ponownie wstaw na gaz i gotuj około 5 minut.

    5. W tym czasie żelatynę zalej wodą z kwiatów pomarańczy.

    6. Gotujący się mus zdejmij z ognia i dodaj do niego namoczoną żelatynę.

    7. Mieszaj tak długo, aż żelatyna się rozpuści.

    8. Rozlej do foremek silikonowych, np. takich na pralinki.

    9. Kiedy galaretka przestygnie wstaw do lodówki na kilka godzin.

    10. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń