Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczny, zdrowy i prosty w przygotowaniu deser na bazie kaszy jaglanej, podawany z truskawkowym musem. Ta Panna Cotta to zdrowa i pożywna słodycz - dobry sposób na przemycenie kaszy jaglanej wszystkim Maluchom :) Deser jest lekki, puszysty i rozpływa się w ustach.
Jak często jecie koper włoski? Pewnie zdecydowanie za rzadko. Ja przyznam, że...
Odsłon: 55
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 6761
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 146
Jak często jecie koper włoski? Pewnie zdecydowanie za rzadko. Ja przyznam, że...
Odsłon: 55
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 6761
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 146
Składniki
Na początku przygotowujemy mus truskawkowy: Truskawki obieramy z szypułek, myjemy, kroimy na pół i przekładamy do naczynia. Wszystko miksujemy na gładką masę za pomocą blendera, a na koniec dosładzamy cukrem lub stewią.
Następnie do przygotowania deseru potrzebny będzie nam młynek do kawy, w którym zrobimy mąkę jaglaną. 5 łyżek kaszy jaglanej mielimy w młynku do momentu powstania mąki. Do garnka wlewamy 0,5 litra mleka, dodajemy 2 łyżki cukru trzcinowego, 1 łyżeczkę masła, 2 łyżki musu truskawkowego oraz przygotowaną mąkę jaglaną. Wszystko zagotowujemy do momentu zgęstnienia przez cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.
Na sam koniec zawartość garnka przelewamy do pucharków lub dużych szklanek i schładzamy w lodówce do momentu aż masa zmieni stan skupienia. Gotową Panna Cottę wykładamy na talerzyki i polewamy musem truskawkowym. Życzę smacznego! :)