Do góry

Desery Przepis na:

panna cotta waniliowa

panna cotta waniliowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 8376

Dodano:

Odsłon: 9455

Deser dla zabieganych, uda się każdemu i raczej każdemu posmakuje. W towarzystwie lekko kwaskowatego dodatku, u mnie konfitura truskawkowa, jest pyszna ! A temu kto zje dwie porcje...trzecia w nagrodę ;-)

Składniki

  • 400 gramów śmietany kremówki 30% (najlepiej UHT, do gotowania)
  • 2 łyżki cukru (z małymi górkami)
  • 1 laska wanilii
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącego mleka
  • ulubiony sos owocowy, konfitura
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. UWAGA: Zaproponowałam śmietankę do gotowania na wypadek, gdyby ktoś się zagapił i śmietankę zagotował, UHT się nie zważy.

    Laskę wanilii przepłukać krótko w ciepłej wodzie.
    Śmietankę mocno podgrzać, wsypać cukier, wymieszać, zestawić z ognia. Wanilię rozciąć wzdłuż, wyskrobać ziarenka, dodać je do śmietanki, można włożyć też całą laskę na około 10 minut.

  2. Następnie śmietankę przecedzić przez gęste sitko i znów dość mocno podgrzać.

  3. Żelatynę dobrze rozprowadzić w gorącym mleku, dodać do śmietanki, wymieszać całość dokładnie i przelać do foremek lub salaterek, schłodzić w lodówce. Podawać z sokiem owocowym lub konfiturą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń