Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W tym roku w ogródku pięknie zakwitły mi fiołki wonne. Fiołki oprócz pięknego zapachu są słodkie. Dlatego dzisiaj " wylądowały " w mojej panna cotcie.
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 72
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7769
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 47
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 72
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7769
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 47
Składniki
4 kokilki. Fiołki należy starannie opłukać i oberwać same płatki. W niewielkim garnku podgrzewać połamaną czekoladę z mlekiem, śmietanką i cukrem. Cały czas mieszać łyżką do rozpuszczenia się czekolady, gdy pojawią się pierwsze małe bąbelki zdjąć z ognia. Listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Po 5 minutach odsączyć listki w dłoni i dodać do bardzo ciepłej masy czekoladowej. Mieszać do rozpuszczenia żelatyny. Nieraz zapomnę o namoczeniu listków ale i takie rozpuszczą się w gorącej czekoladzie.
Na spód kokilek kładziemy drobno pokrojone truskawki, zalewamy częścią masy czekoladowej i wstawiamy do lodówki. Gdy masa lekko zetnie się, łyżką wylewamy resztę masy i układamy płatki fiołków. Kokilki wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.