Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Panna cotta z malinowym sosem"
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 24
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 540
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 769
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 40
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 24
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 540
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 769
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 40
Składniki
Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody i odstaw, by spęczniała. Laskę wanilii przetnij wzdłuż i nożykiem wyłuskaj ziarenka.
Do garnka wlej śmietanę kremówkę, tłuste mleko, dodaj cukier oraz wanilię. Mieszając, podgrzewaj na małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Następnie zagotuj i szybko odstaw z ognia. Dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj, aż do jej rozpuszczenia.
Przygotowaną masę wlej do 4 większych lub 6 mniejszych filiżanek. Pozostaw do całkowitego wystudzenia. Po ostudzeniu filiżanki przykryj folią, po czym wstaw do lodówki do stężenia (na około 3-4 godziny).
Przygotuj sos malinowy: do rondelka włóż umyte maliny, po czym wsyp cukier. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy owoce się rozgotują (w taki sposób, że na wierzchu sosu będą widoczne tylko pestki z owoców), sos zestaw z ognia i odstaw do lekkiego przestudzenia. Ciepły sos przelej przez gęste sito, aby usunąć pestki.
Gotowy deser przełóż, ostrożnie wybijając z foremek, na talerzyki, polej ciepłym, gęstym sosem, udekoruj świeżymi malinami oraz listkami melisy lub mięty i od razu podawaj.
Zanim deser stężeje, możesz w każdej porcji dodatkowo umieścić po jednej świeżej malinie.Źródło: Świat kobiety