Do góry

Desery Przepis na:

Panna cotta z pomarańczą

Panna cotta z pomarańczą

Autor:

Przepisów i artykułów: 458 Ocena: 9107

Dodano:

Odsłon: 1149

Panna cotta z pomarańczą

Składniki

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 200 ml mleka
  • pół laski wanilii
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • skórka z połowy pomarańczy
  • sok z połowy pomarańczy
  • 2 łyżki cukru
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach ciepłego mleka, odstawiamy. Śmietankę i resztę mleka wlewamy do rondelka. Wanilię kroimy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka, pomarańczę myjemy i obieramy ze skórki (bez białych błon), wyciskamy sok, wrzucamy wszystko do rondelka. Dosypujemy cukru. Zagotowujemy i wyłączamy gaz. Z rondelka wyciągamy skórkę z pomarańczy i laskę wanilii, nie będą już nam potrzebne. Do mleka ze śmietanką wlewamy mleko z żelatyną. Wszystko dokładnie mieszamy. Rozlewamy do miseczek, wkładamy na noc do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń