Do góry

Desery Przepis na:

Pantofelki kruche z jabłkami

Pantofelki kruche z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 11

Dodano:

Odsłon: 5006

PROSTE I SMACZNE

Składniki

  • 25 dag mąki
  • 10 dag cukru pudru
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 4-5 jabłek
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Masło schłodzić w lodówce, wyjąć, starannie posiekać z przesianą mąką. Dodać cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, szczyptę soli, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w przezroczystą folię, włożyć na godzinę do lodówki.

  2. Ciasto wyciągnąć z lodówki, każdą część rozwałkować na placek o grubości ok 3 milimetrów (ale nie trzeba mierzyć linijką) wykrawać foremką lub szklanką okrągłe placki wkładać półćwiartki jabłek obtoczonych w cynamonie i sklejać po obu bokach .Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.

  3. ok 30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń