Do góry

Przekąski Przepis na:

papoutsakia-faszerowane baklazany

Przepis dnia 2011-05-08
papoutsakia-faszerowane baklazany

Autor: camellia

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 474

Dodano: 03.05.2011

Odsłon: 14430

pracochlonne,ale warto sprobowac

Składniki

  • 4 srednie baklazany
  • 2 cebule drobno poszatkowane
  • 300g miesa mielonego(mieszanego)
  • 4 duze pomidory(moga byc z puszki)obrane ze skorki i grubo pokrojone
  • 1 lyzeczka koncentratu pomidorowego
  • 1-2 lyzki koperku i miety
  • oliwa z oliwek
  • 3 lyzki masla
  • 4 lyzki maki
  • 1 litr mleka
  • 2 jajka
  • 200g tartego sera(moze byc parmezan)
  • sol,pieprz,galka muszkatalowa,cukier
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. na oliwie zrumienic cebule...oddzielnie podsmazyc mieso,polaczyc z cebula ,pomidorami i koncentratem,podlac odrobina wody(moze byc kieliszek czerwonego wina)

  2. smazyc do odparowania plynu,po czym przyprawic zielenina,sola,pieprzem i odrobina cukru...podsmazyc jeszcze 5 min

  3. baklazany przekroic wzdluz na pol i wydrazyc srodek,aby przy skorce pozostal 1 cm miazu;obsmazyc na malym ogniu z obu stron

  4. farsz wykladamy w wydrazone lodki baklazanow i polewamy sosem beszamelowym,posypujemy tartym serem ; zapiekac 45 min w 185C

  5. sos beszamelowy: make podsmazyc na masle,a gdy pojawia sie pecherzyki,wlac mleko;gotowac do momentu,gdy sos zgestnieje,bardzo energicznie mieszajac,aby nie zrobily sie kluseczki...zdjac z ognia,wymieszac z polowa sera i rozbitymi jajkami,doprawic sola,pieprzem i galka muszkatalowa

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

camellia 06 maja 2011 ajisza z miazszu mozna zrobic salatke baklazanowa,przepis znajdziesz na mojej stronie...nastepnym razem podam inny przepis na baklazana bez miesa

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tolada51 06 maja 2011 Ajisza... Przypomniał mi się teraz stary dowcip, w którym debiutująca kucharka zapytana o farsz właśnie upieczonej kaczki odparła z prostotą: "Tam nie bylo w środku miejsca na nadzienie..."

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ajisza 06 maja 2011 Zastanawiam się , co z tym wydrążonym miąższem bakłażana? Nie jem mięsa, więc może użyję go zamiast, jak myślisz?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 04 maja 2011 Pięknie się prezenuje ten bakłarzan. Przepis jak dla mnie rewelacyjny - 5-

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń