Do góry

Dania główne Przepis na:

Pappardelle ragout bianco wg Okrasy

Pappardelle ragout bianco wg Okrasy

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 3911

Dodano:

Odsłon: 4316

Tydzień włoski w Lidlu, to i włoskie przepisy Kuchni Lidla. Ponieważ to również ulubione klimaty Kuchni bez chemii, więc na talerz wędruje makaron wg Karola Okrasy. "Biała" wersja bolognese - bez pomidorów, za to z serem gorgonzola. Danie dość kaloryczne, ale co tam, raz się żyje!

Składniki

  • dwie marchewki
  • dwie gałązki selera naciowego
  • duża cebula
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • pół kilograma mielonego mięsa (w oryginale jest wieprzowe, ale użyłem wołowego)
  • 7 - 8 łyżek oliwy (Włosi jej nie żałują!)
  • pół łyżeczki tymianku
  • niepełna szklanka białego wina
  • pół słoika suszonych pomidorów
  • 3 filety anchois
  • 6 łyżek gęstej śmietany (wymieszałem pół na pół ricottę ze śmietaną 18%)
  • 10 dag gorgonzoli (może być np. Lazur)
  • 25 dag makaronu pappardelle
  • sól, pieprz do smaku
3-4 os. 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Mielone mięso posól i posyp pieprzem, wymieszaj i podsmaż na oliwie (3 - 4 łyżki) na rozgrzanej patelni.
    Dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek i roztarty w dłoniach tymianek. Smaż mieszając, aby mięso rozdzieliło na małe kawałeczki.
    Podsmażone mięso przełóż do miski.

  2. Na tej samej patelni rozgrzej resztę oliwy i zeszklij na niej drobno posiekaną cebulę.
    Do zeszklonej cebuli dodaj drobno pokrojony seler naciowy i startą na grubej tarce marchewkę.
    Wymieszaj i podduś trochę (ok. 5 minut).

  3. Dodaj do warzyw podsmażone wcześniej mięso, wlej wino i gotuj na małym ogniu aż sos się zredukuje (ok. 15 - 20 minut w przypadku wołowiny).
    Dodaj posiekane anchois.
    Dopraw pieprzem.

  4. Dodaj do sosu śmietanę i wymieszaj. Podlej odrobiną wody i gotuj na wolnym ogniu, aż odparuje. Zamieszaj od czasu do czasu.
    Dodaj pokruszoną gorgonzolę.
    Wymieszaj i dopraw do smaku.

  5. Ugotuj "al dente" makaron i przełóż go do sosu, wymieszaj.
    Dodaj drobno pokrojone suszone pomidory, wymieszaj ponownie i nałóż na talerze.
    Udekoruj bazylią.
    Można skropić odrobiną oliwy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń