Do góry

Dania główne Przepis na:

Pappardelle z baraniną i prawdziwkami w sosie fond

Pappardelle z baraniną i prawdziwkami w sosie fond

Autor: MP3-ka

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 1503

Dodano: 09.02.2013

Odsłon: 815

Pyszne pappardelle z baraniną i prawdziwkami w sosie fond

Składniki

  • makaron pappardelle - 250g
  • 250g baraniny (mięso z udźca)
  • prawdziwki mrożone - kilka sztuk
  • sos fond - można kupić gotowy lub zrobić - ciemny sos do mięs
  • sól, pieprz, czosnek, włoszczyzna, oliwa
1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować wg przepisu. Mięso pokroić na średniej wielkości kawałki, ugotować z włoszczyzną i cebulą, posolić - jak rosołowe. Prawdziwki wrzucić na patelnię z oliwą, dodać kawałki baraniny (nie kroić na mniejsze), fond, drobno posiekany czosnek, pieprz i poddusić - sos ma odparować. Do gotowego sosu wrzucić przecedzony makaron, delikatnie wszystko wymieszać - ewentualnie posolić do smaku. I nakładać na talerz :)

  2. UWAGI: Domowy sposób na "szybki i prosty" sos fond: kości cielęce lub wołowe marchewka, cebula, świeże: tymianek i rozmaryn Wszystkie składniki kładziemy na blasze, i pieczemy do "przypalenia" (ok 20-30minut) "Przypalone" kości, warzywa i zioła wrzucamy do garnka, dodajemy czosnek, zalewamy wodą i gotujemy 2-3 godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Panek 09 marca 2013 cóż, pozostało pozazdrościć
pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

MP3-ka 10 lutego 2013 ja miałam mrożoną.
Pracuję w restauracji jako kelnerka i mam dostęp do takich rzeczy :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Panek 10 lutego 2013 tylko gdzie u nas idzie dostać świeżą dobrą baraninę ...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń