Do góry

Dania główne Przepis na:

Pappardelle z grillowanym bakłażanem

Pappardelle z grillowanym bakłażanem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14900

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Pappardelle z grillowanym bakłażanem"

Składniki

  • 25 dag makaronu typu pappardelle
  • bakłażan
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chili
  • 2 puszki pomidorów
  • pęczek bazylii
  • mozzarella. Przygotowanie:
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Bakłażana pokrój w plastry, posmaruj odrobiną oliwy i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz 10 minut w temp. 220° C. Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody. Odcedź. W czasie kiedy gotuje się makaron, otwórz puszki pomidorów, wrzuć je do blendera i zmiksuj.

  2. Na dużej patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy z oliwek, wrzuć drobno pokrojony czosnek i po chwili oczyszczoną papryczkę chili. Dodaj pomidory i całość gotuj kilka minut na małym ogniu. Następnie wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki grillowane plastry bakłażana.

  3. Sos dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Pod koniec gotowania dodaj pęczek posiekanej bazylii i rozdrobnioną mozzarellę. Sos wymieszaj z makaronem i podawaj posypany odrobiną parmezanu.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń