Do góry

Dania główne Przepis na:

Pappardelle z kurczakiem i grzybami w sosie pomidorowym

Pappardelle z kurczakiem i grzybami w sosie pomidorowym

Autor: Tamisa

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 0

Dodano: 06.03.2012

Odsłon: 746

Syte, lekkostrawne, pyszne

Składniki

  • suszone grzyby (obojętnie jaki rodzaj oprócz pieczarek), 40 g
  • gorąca woda, 175 ml
  • pokrojone pomidory z puszki, 800 g
  • świeża czerwona papryka, 1 szt.
  • oliwa z oliwek, 3 łyżki
  • pierś z kurczaka, 350 g
  • makaron wstążki (grube), 350 g
  • czosnek, 2 ząbki
  • świeża natka pietruszki, 1/2 pęczka
  • sól, pieprz, suszony tymianek, do smaku
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W małej miseczce namoczyć grzyby w gorącej wodzie i zaparzać 30 minut. Pokrojone pomidory z puszki wlać do rondelka z całą zawartością (łącznie z sokiem). Paprykę oczyścić z gniazd pestek, umyć, pokroić w małą kostkę i wrzucić do rondelka z pomidorami. Wodę z grzybów odcedzić przez sito do rondelka z pomidorami i papryką, tak aby do rondelka trafiła tylko woda z grzybów, zaś odcedzone grzyby odłożyć osobno. Pomidory, paprykę z odcedzoną wodą z grzybów lekko osolić, oprószyć pieprzem i gotować na wolnym ogniu około, ale nie dłużej jak 10 - 15 minut od czasu do czasu mieszając, później odstawić. W tym czasie, pierś z kurczaka pokroić w drobne paski, włożyć do miseczki, przyprawić solą, pieprzem i dość dużą szczyptą tymianku suszonego, wygnieść mięso, aby przyprawy dobrze przeszły. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy z oliwek, wrzucić przygotowaną uprzednio pierś z kurczaka i podsmażać na średnim ogniu, aż stanie się jasnobrązowa, wtedy wrzucić odłożone, odcedzone grzyby, wycisnąć przez praskę ząbki czosnku i smażyć wszystko razem około 15 -20 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając (jeśli oliwa paruje, dolewać odrobinkę). Tak usmażone mięso z grzybami wrzucić do rondelka z pomidorami i papryką i dokładnie wymieszać. Już nie gotować. Makaron wstążki ugotować w osolonej wodzie na al dente (czyli nie za miękki), dokładnie odcedzić i wymieszać z pozostałą trzecią łyżką oliwy z oliwek. Gorący makaron wykładać na talerze, polewać sosem z pomidorów, mięsa i grzybów, zaś na wierzch posypać posiekaną świeżą natkę pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 07 marca 2012 kuszący ten przepis i bardzo ciekawe połączenia smakowe - odkładam w ulubione do wypróbowania

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń