Do góry

Dania główne Przepis na:

Papryczki faszerowane

Papryczki faszerowane

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 4840

Dodano:

Odsłon: 9567

Papryczki faszerowane to klasyczne jesienne danie. Niezwykle proste w przygotowaniu a podane z sosem pomidorowym robi dobrze kubkom smakowym.

Składniki

  • 7-8 średnich papryczek żółtych
  • 250 gr mięsa mielonego
  • 100 gr ryżu
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz czarny
  • papryka słodka wędzona / opc. ostra
  • gotowy bulion ewentualnie kostka rosołowa
  • Sos pomidorowy:
  • 5 dojrzałych pomidorów lub krojone pomidory w puszcze (bez skórki)
  • 2-3 papryczki chilli
  • cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina oliwy
  • śmietana 18%
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Papryczki płuczemy w wodzie i wycinamy z nich szypułkę razem z gniazdem nasiennym, odstawiamy.
    Mięso mielone mieszamy z ugotowanym ryżem oraz jajkiem i doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. Wszystko dokładnie mieszamy i przy pomocy łyżeczki nadziewamy papryczki. Robimy to dosyć dokładnie.

  2. Gotowe nadziane papryczki układamy na stojąco w niedużym wysokim garnku np. rondlu i zalewamy ciepłym bulionem. Całość stawiamy na piec i zagotowujemy. Później zmniejszamy ogień i dusimy do miękkości papryki (sprawdzamy to wykałaczką).
    Papryczki faszerowane mięsem mielonym podajemy na ciepło polane sosem pomidorowym.

  3. Cebulę drobno kroimy, papryczki czyścimy z pestek i kroimy max 1x1cm - to na odrobinie oleju smażymy do pierwszych oznak zarumienienia, dodajemy wtedy pomidory z puszki ( zwykłe pomidory musimy sparzyć i obrać ze skórki ponadto dolać ok 1 szklanki wody) i w talarki pokrojony czosnek.
    Całość gotujemy przez kilka minut. Kolejną rzeczą którą trzeba z robić to wszystko mielimy w garnku blenderem aż do momentu gdy zostaną drobne gródki z cebuli - mają zostać.
    Cały sos zagęszczamy śmietaną - trzeba ją zahartować przed dolewaniem i dodajemy bazylię.
    Jeśli przesadzicie ze śmietaną można dolać odrobinę wody i koncentratu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jasiek57 10 grudnia 2017 Ja zamykam papryczki grubym plastrem żółtego sera i pod koniec gotowania zaprawiam sos pomidorami i przyprawiam do smaku.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń