Do góry

Dania główne Przepis na:

Papryka faszerowana pieczona

Papryka faszerowana pieczona

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10029

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Papryka faszerowana pieczona"

Składniki

  • po 2 średnie żółte i czerwone papryki
  • 600 g mielonego mięsa mieszanego
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • sól i pieprz czarny mielony
  • bułka tarta według potrzeby
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 150 ml wywaru warzywnego
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Zostawmy paprykom ogonki, potrawa będzie ładniej wyglądać.

  2. Papryki przecinamy na połowy wzdłuż i usuwamy gniazda nasienne. Myjemy i osuszamy.

  3. Mięso wkładamy do miski. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, posiekaną papryczkę chili (bez pestek), obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, sól i pieprz do smaku. Zagęszczamy bułką tartą, wyrabiamy na masę.

  4. Z masy mięsnej formujemy osiem kulek, które wkładamy do papryk. Papryki układamy w brytfannie.

  5. Wymieszaną z bulionem śmietaną zalewamy papryki. Brytfannę wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika i zapiekamy danie 45 minut w temperaturze 180oC.

  6. Czas przygotowania 70 minut. Cena jednej porcji około 1,90 zł

  7. Wartość odżywcza jednej porcji: 498 kcal, Białko 7,1 g, Tłuszcz: 8 g, Węglowodany 43 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń