Do góry

Dania główne Przepis na:

Papryka faszerowana ryżem i mięsem

Papryka faszerowana ryżem i mięsem

Autor: Dobry_Tydzień

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12869

Dodano: 02.03.2008

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Papryka faszerowana ryżem i mięsem"

Składniki

  • 8 zielonych papryk
  • 40 dag mięsa mielonego
  • 20 dag ryżu do risotto
  • 2 cebule
  • litr bulionu
  • 20 dag sera żółtego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Papryki umyj, zetnij górę, wyjmij nasiona. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Na maśle podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj ryż, smaż, aż zrobi się szklisty, dodaj mięso, smaż jeszcze chwilę. Do mięsa z ryżem wlej połowę bulionu, gotuj pod przykryciem, aż ryż wchłonie całą wodę.

  2. Dodaj starty na tarce o grubych oczkach ser, i drobno posiekaną natkę pietruszki. Całość przypraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj.

  3. Przygotowaną masą faszeruj papryki, układaj w naczyniu żaroodpornym, zalej bulionem. Zapiekaj przez 30 minut. Dekoruj listkami natki pietruszki. Podawaj z ziemniakami lub pieczywem.

  4. CZAS: około 1,5 godziny

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń