Do góry

Dania główne Przepis na:

Papryka faszerowana ryżem i mięsem.

Papryka faszerowana ryżem i mięsem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 134 Ocena: 835

Dodano:

Odsłon: 1592

Latem wolę faszerowaną paprykę a jesienią i zimą - tradycyjne gołąbki. Papryka ma ostrzejszy smak i wszystkim w domu bardziej smakuje. Polecam dodać do farszu resztki pieczonych mięs czy dobrych jakościowo wędlin, które czasami nam zostają np z poprzedniego dnia.

Składniki

  • 8-10 czerwonych papryk o podobnym kształcie
  • 1,5 szklanki ryżu
  • 3 szklanki bulionu lub rosołu
  • 1 łyżka masła lub 2 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
  • kilka pieczarek
  • 70 dag łopatki lub surowej szynki
  • 30 dag chudego boczku
  • resztki pieczeni lub wędlin (jeśli nam zostały z poprzedniego dnia)
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • 2 całe jajka
  • Dodatkowo:
  • pietruszka, marchewka, kawałek selera i pora
  • około 1 litra bulionu lub rosołu
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Zagotować bulion lub rosół i wsypać przepłukany ryż. Gotować 10 minut na wolnym ogniu często mieszając. Zestawić z ognia pod przykryciem aż ryż wchłonie cały płyn i trochę przestygnie.
    Łopatkę tym razem postanowiłam ugotować z dodatkiem marchewki, pietruszki, kawałkiem selera i pora.
    Boczek pokroić w cienkie paski i zrumienić na suchej patelni.
    Na maśle "zeszklić" pokrojoną cebulkę, pod koniec dodać pieczarki.

  2. Ugotowane mięso zmielić razem z boczkiem, cebulą i pieczarkami oraz pieczenią bądź wędlinami.
    Połączyć z ryżem. Dodać całe jajka i przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką.

  3. Paprykę umyć, odciąć górną część razem z ogonkiem.
    Usunąć nasionka i wnętrze oprószyć solą.
    Wkładać farsz, lekko dociskając do dna każdej papryki.
    Przykrywać odciętą wcześniej częścią papryki.
    Układać w naczyniu żaroodpornym. Podlać bulionem lub rosołem. Piec pod przykryciem około 40 minut w tem. 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń