Do góry

Dania główne Przepis na:

Papryka faszerowana serem

Papryka faszerowana serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 305 Ocena: 3222

Dodano:

Odsłon: 1050

Paprykę można nadziewać na wiele sposobów. Ryżem lub dowolną kaszą, a nawet makaronem i mięsem, grzybami, warzywami. Moja jest faszerowana serem. A właściwie kilkoma rodzajami sera, z których największy wpływ na smak ma z pewnością gruyere. Bez jego dodatku to już nie będzie to samo danie, bowiem grojer dodaje nadzieniu charakterystycznego pazura. Nie rób tej papryki bez grojera! Wykaż się cierpliwością, poszukaj go w sklepach, kup następnie najpiękniejsze papryki i dopiero wtedy zrób to danie. Jest pyszne, na pewno nie pożałujesz. To w gruncie rzeczy suflet ziemniaczano-serowy zapieczony w paprykach zamiast kokilek, wcale nie tak trudny do zrobienia, jakby mogło się wydawać.

Składniki

  • 4 średnie papryki, sugeruję użyć żółtych i czerwonych (wtedy potrawa ładniej wygląda)
  • 100 g tartego ementalera
  • 150 g tartego grojera (sera gruyere)
  • 100 g sera wiejskiego (najlepiej twarogu domowej roboty, ale może także być kupiony w sklepie)
  • 2 małe ugotowane ziemniaki
  • 2 jajka
  • 250 ml śmietany 18% lub nawet 30% (słodkiej)
  • sól, pieprz mielony, starta gałka muszkatołowa
  • trochę masła do wysmarowania formy
  • kilka czarnych oliwek
1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Włącz piekarnik i nagrzej go do około 220 stopni.

  2. Paprykę umyj, odetnij “czapeczkę” z ogonkiem, wyjmij nasiona. Jeśli masz duże papryki, możesz przeciąć je wzdłuż na pół wraz z ogonkiem i tylko wyjąć nasiona.

  3. Twaróg zmiksuj z ziemniakami i niewielką ilością śmietany. Mieszankę połącz z resztą śmietany, utartymi twardymi serami, przyprawami i żółtkami.

  4. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i zmieszaj ostrożnie z resztą farszu.

  5. Napełnij masą papryki i ustaw je w wysmarowanej masłem formie. Udekoruj nadzienie czarnymi oliwkami.

  6. Piecz około pół godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni.

  7. Potrawa ta – podana z sałatą – może stanowić doskonałe danie główne. Papryka faszerowana serem świetnie smakuje również po wystudzeniu. Tak przyrządzona papryka sama wędruje do ust i do żołądka – jest miękka, aromatyczna i pożywna. Zdecydowanie warta spróbowania.

  8. Odkąd poznałam ten przepis (a było to dawno temu) – latem, w sezonie smacznej i taniej papryki, przygotowuję go kilka razy. Zdarzyło mi się też zamrażać upieczoną już paprykę. Po rozmrożeniu smakowała równie dobrze!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń