Do góry

Dania główne Przepis na:

Papryka faszerowana złocistymi boczniakami, wstążkami marchwi i delikatnym mięsem mielonym z deepem czosnkowym

Papryka faszerowana złocistymi boczniakami, wstążkami marchwi i delikatnym mięsem mielonym z deepem czosnkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 2591

Dodano:

Odsłon: 3442

Sezon na paprykę w pełni, więc trzeba to wykorzystać. Pomyślałam, że pieczarki występują niemal we wszystkich propozycjach farszu, a to nie jedyne dostępne grzyby. Polecam zatem moją wariację z boczniakami, które są bardzo delikatne w smaku, pięknie się złocą podczas smażenia i nieźle prezentują w potrawach. Do tego cieniutkie wstążki świeżej marchwi, delikatne mięso i ryż basmati. Przepis na pysznie udany dzień :-)

Składniki

  • 6 papryk czerwonych
  • 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowo- wołowego
  • 2 woreczki ryżu basmati
  • 250 g świeżych boczniaków
  • 1 duża marchew
  • 2 jajka
  • pęczek szczypiorku
  • kilka plasterków żółtego sera
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • kilka łyżek oleju rzepakowego
  • sól, pieprz, mielona słodka papryka wędzona
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Papryki umyć, odciąć dekielki tak na 2-3 cm, usunąć gniazda nasienne i błonki z większych części przeznaczonych do napełnienia. Ryż ugotować w osolonej wodzie, szczypiorek- część zieloną, bez dymki- drobno pokroić.
    Boczniaki delikatnie opłukać, jeśli jest taka potrzeba, pociąć wzdłuż na paseczki, obsmażyć na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju, lekko posolić.

  2. Mięso podsmażyć, mocno doprawić do smaku- tak, by po nafaszerowaniu papryk smak nie uciekł. Obraną marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach albo- jeśli lubicie, by Wasze potrawy miały też wizualnego "kopa"-jak ja, obierakiem do warzyw, zetnijcie je na wstążki.

  3. Wszystkie przygotowane składniki wrzucić do miski, wymieszać, dodać najpierw 1 jajko, a jeśli farsz nadal będzie sypki, dodać drugie, by był bardziej "kleisty". Spróbować i doprawić do smaku, jeśli jest taka potrzeba.

  4. Faszerować papryki przygotowanym nadzieniem i umieścić w naczyniu żaroodpornym, w którym będziemy je zapiekać. Przecier pomidorowy osolić i popieprzyć ;-)
    Zapiekać pod przykryciem 40-45 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, po tym czasie wyciągnąć, odkryć dekielki i położyć na każdej papryce plasterek żółtego sera.
    Zapiekać (nie przykrywając naczynia) ponownie około 10 minut, by ser się rozpuścił.
    Podawać z sosem pomidorowym, sosem czosnkowym przyrządzonym z 250 g jogurtu naturalnego, 2 ząbków czosnku, doprawionego solą i oregano.

  5. Recycling: gdyby się okazało, że papryki są małe i zostanie Wam farsz, zachęcam do usmażenia z nich placuszków. Wystarczy dodać kolejne jajko, odrobinę bułki tartej i usmażyć z obu stron na złoty kolor.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

LeiaOrgana 09 września Dip, nie deep. Pomysl z recykligiem swietny!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń