Do góry

Dania główne Przepis na:

Papryka pieczona

Papryka pieczona

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4648

Dodano:

Odsłon: 3676

faszerowana mięsem mielonym i ryżem smaczna, pieczona papryka...polecam!

Składniki

  • papryka czerwona 6 szt
  • łopatka bez kości 500 g
  • czosnek 2 ząbki
  • cebula 1 szt
  • ryż 150 g
  • olej 2 łyżki
  • kucharek do smaku
  • zioła prowansalskie do smaku
  • pomidor 1 szt
  • bazylia świeża 18 listków
  • woda 1/2 szklanki
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Mięso pokroić i usmażyć z dodatkiem przypraw, cebul;i i czosnku na oleju, potem całość z mielić i jeszcze ciepłe mięso połączyć z ryżem. Z umytych i osuszonych papryk odcinamy, ale nie wyrzucamy!!! wierzch i wyciągamy pestki. Następnie do środka kładziemy mięsno-ryżowy farsz. Na górę kładziemy po 2-3 listki świeżej bazylii i plasterek pomidora.

  2. Paprykę układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy ściętymi czubkami i zalewamy wodą. Paprykę pieczemy w temp. 200 stopni przez ok. 40-45 min.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

dociekliwy 09 kwietnia Jeśli paprykę zalejemy wodą to będą to papryki gotowane a nie pieczone

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń