Przetwory Przepis na:
Papryka w zalewie

Składniki
- papryka, 2 kg
- ząbki czosnku, 1 na słoik
- woda, 6 szklanek
- cukier, 1 szklanka
- oliwa, 0,5 szklanki
- sól, 2-3 łyżki
- kwasek cytrynowy, 2 łyżeczki
- ziele angielskie, piepż
5-6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Z podanych składników ugotować zalewę.
-
Paprykę obrać i pokroić w kostkę lub paski i wrzucić na 2 min. do gorącej zalewy. Wyjąć i układać w słoikach. Dodać po ząbku czosnku.
-
Zalewę jeszcze doprowadzić do wrzenia i wrzątkiem zalewać paprykę. Nie trzeba już pasteryzować.
-
Ja jednak dla pewności pasteryzuję 10 min.
Komentarze do przepisu (2)

maarianna 13 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
trzeba koniecznie spróbować2 Kto głosował? | Odpowiedz

szynszylka 13 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
osobiście wolę paprykę w occie ale taka być może też jest dobra :)0 Kto głosował? | Odpowiedz