Do góry

Dodatki Przepis na:

Paprykarz rybny.

Paprykarz rybny.

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 449

Dodano:

Odsłon: 5147

Bardzo smaczny, z kawałkami papryki słodkiej i ostrej, paprykarz z morszczukiem. Bardzo polecam :)

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Papryki, cebulę, por i czosnek kroimy w kawałki. W 3 szklankach wody w małym garnczku z domową, lub kupną kostką rosołową, gotujemy włoszczyznę. Pokrojone warzywa wkładamy do garnczka 3 litrowego.

  2. Filety morszczuka płuczemy w bieżącej wodzie, odciskamy z wody, solimy, pieprzymy i smażymy na patelni z gorącym olejem, do miękkości ryby.

  3. Długo ryby nie smażymy. Po usmażeniu ryby, rozdrabniamy ją nożem na mniejsze kawałki.

  4. Rozdrobnione kawałki ryby dodajemy do garnka z warzywami razem z olejem z patelni. Dodajemy również podgotowaną włoszczyznę wraz z wywarem i puszkę pokrojonych pomidorów. Wsypujemy szklankę ryżu i doprowadzamy do zagotowania się.

  5. Gdy zagotuje się wywar z warzywami i ryżem, doprawiamy przyprawami do smaku, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 30 minut. Co parę minut możemy przemieszać wszystko. Po pół godzinnym duszeniu dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i jeszcze gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut. Próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy przyprawami i zakańczamy gotowanie.

  6. Nasz gotowy paprykarz wkładamy do 4 półlitrowych, wyparzonych słoików, tyle mnie z przepisu wyszło. I pasteryzujemy. Jeżeli po pasteryzacji słoiki będą stać w lodówce, wystarczy 1 pasteryzacja.

  7. Pasteryzacja:

    Pasteryzujemy 60 minut od momentu zagotowania się wody.Po pasteryzacji studzimy i ostudzone wstawiamy do lodówki.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń