Do góry

Dania główne Przepis na:

Paprykarz z białym sosem

Paprykarz z białym sosem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 3

Sprawdzony przepis na "Paprykarz z białym sosem"

Składniki

  • 50-60 dag dowolnego mięsa drobiowego
  • 6 pasków marynowanej papryki
  • 1/3 puszki pokrojonych pomidorów
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • garść ciemnych rodzynek
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • 1 szkl. bulionu
  • 2 łyżki oleju
  • 2-3 łyżki posiekanej zieleniny; biały sos: 3 łyżki gęstej
  • kwaśnej śmietany
  • po szczypcie granulowanego czosnku i białego pieprzu
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso oczyść z błonek, umyj i osusz. Pokrój w kostkę lub grubsze paski. Wlej sos sojowy, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Przemieszaj. Cebule obierz, pokrój na cząstki. W rondlu rozgrzej olej i wrzuć mięso. Gdy już zetnie się wierzchnia skórka, dodaj cebule.

  2. Wsyp wędzoną paprykę, listki i ziele. Podlej 1/2 szkl. bulionu i duś pod przykryciem 30 minut. Następnie dodaj marynowaną paprykę, pomidory i rodzynki. Wymieszaj i duś kolejne 10-12 minut. Wyjmij listki laurowe i ziele angielskie. Trzymaj w cieple.

  3. Zrób sos: wymieszaj śmietanę z czosnkiem, pieprzem i octem. Porcje paprykarza wyłóż na głębokie talerze, każdą polej łyżką białego sosu. Resztę podaj w osobnym dzbanuszku. Przed samym podaniem paprykarz posyp zieleniną.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń