Do góry

Dania główne Przepis na:

Paprykarz z kurczaka

Paprykarz z kurczaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 842 Ocena: 16206

Dodano:

Odsłon: 3854

Danie z kuchni węgierskiej

Składniki

  • 4 filety z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki czerwonej papryki w proszku wędzonej
  • pół szklanki bulionu z kury
  • białe wytrawne wino
  • 1/4 szklanki śmietanki 30 %
  • oliwa z oliwek
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę po obraniu posiekałem a następnie zeszkliłem na dużej patelni na małym ogniu. Dodałem paprykę, dusiłem 3 minuty. Filety po umyciu rozciąłem lekko rozbiłem tłuczkiem.
    Zwiększyłem płomień, podsmażyłem filety po 2-3 minuty z każdej strony. Smażyłem je partiami i odkładałem na talerz. Na patelnię wlałem kieliszek wina i rosół. Gotowałem 2-3 minuty zeskrobując cebulę i sos z patelni. Dodałem śmietankę i gotowałem 2-3 minuty, aż sos lekko zgęstniał. Włożyłem filety i podgrzałem. Można podać z ryżem lub kładzionymi kluskami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń