Do góry

Dania główne Przepis na:

Papryki faszerowane ciecierzycą

Papryki faszerowane ciecierzycą

Autor:

Przepisów i artykułów: 423 Ocena: 8059

Dodano:

Odsłon: 5190

Papryki faszerowane ciecierzycą

Składniki

  • 2 średnie papryki
  • 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • szczypta kminu rzymskiego
  • łyżka poszatkowanych ziół (natka pietruszki, koperek, szczypiorek)
  • sól
  • olej rzepakowy
1-2 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w małą kostkę, czosnek rozdrabniamy, smażymy do zrumienienia. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w małą kostkę chili, kmin, kolendrę i ciecierzycę, całość zalewamy passatą, doprawiamy solą i chwilę gotujemy. Jeżeli sos będzie za gęsty, możecie dolać trochę wody. Papryki kroimy na pół i faszerujemy ciecierzycą. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach, do miękkości papryk. Posypujemy świeżymy ziołami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń