Do góry

Dania główne Przepis na:

papryki faszerowane Sasanki

papryki faszerowane Sasanki

Autor: pinocchio

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 112

Dodano: 17.10.2010

Odsłon: 5307

Sycące, smaczne i łatwe w przygotowaniu. Na przyjęcie znajomych - idealne! Przygotowanie farszu dla niewprawnej osoby to ok. 50 minut, dla dobrego kucharza - 30 minut. Pieczenie - kolejne 30 minut.

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na gorącym oleju. Pieczarki obrać ze skórki, pokroić wzdłuż w całe plastry (będą ładnie wyglądać w farszu!), włożyć na patelnię i posmażyć z cebulą jeszcze przez kilka minut. Następnie dołożyć do tego mięso mielone i mieszając smażyć na względnie dużym ogniu przez ok. 20 minut. W trakcie smażenia przyprawić wg uznania - ja bym wsypał łyżkę stołową wegety i pieprz do smaku, bez soli.

  2. W międzyczasie gotujemy ryż w osolonej wodzie, ale pozostawiamy go lekko niedogotowany. Warto go jeszcze zahartować przelewając obficie zimną wodą. Łączymy ryż z mięsem, mieszamy i ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku.

  3. Paprykę przecinamy. Znam dwie metody – pierwsza, to odcięcie wierzchołka poprzecznie. Druga – którą stosuję – to przecięcie warzywa wzdłuż w górnej części, nie docinając do końca przy ogonku. W ten sposób gniazdo nasienne i ogonek przytrzymują tak powstałą niemal płaską „pokrywkę”. Z papryki usuwamy przegrody i nasiona wraz z częścią gniazda nasiennego, pozostawiając część przy samym ogonku.

  4. Wkładamy farsz, upychając go mocno i z naddatkiem, który usuwamy wciskając na koniec mocno „pokrywkę”. Wzmacniamy to jeszcze np. wykałaczkami. Wkładamy na posmarowanej olejem blasze do piekarnika rozgrzanego do 200st. C na 30-40 minut.

  5. W tym czasie przygotowujemy sos z koncentratu pomidorowego, wody i śmietany. Jeśli pozostanie farsz, można go zmiksować i dodać do sosu. Sos zagotowujemy ciągle mieszając, dodając sól i pieprz do smaku.

  6. Podajemy osobno papryki na dużym talerzu, osobno sos w sosjerce, posypując sos z wierzchu świeżą bazylią. Uwaga. Jeśli ktoś lubi warzywo niezbyt miękkie, to 30 minut pieczenia będzie w sam raz. W przeciwnym przypadku pieczemy dłużej, albo można - przed włożeniem farszu - papryki lekko obgotować: będą mięciuteńkie! Ja przygotowałem tę potrawę dla 5 osób, ale zrobiłem 10 sztuk – użyłem dwukrotnej ilości poszczególnych składników. Objedliśmy się jak bąki, ale byliśmy baaaardzo zadowoleni :) Smacznego! PS Na talerzu wygląda tak: http://galeria.interia.pl/praca,w_id,979595,delfin%3F,,sort,,t_id,0,s_id,0

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Malwa55 25 lutego 2011 Bardzo dobry przepis a do tego piekne zdjęcie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

helen4 18 października 2010 to jest pyszne, robię to sezonowo ,,jesienią polecam!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pinocchio 17 października 2010 Chyba nie da się zamieścić dwóch lub więcej zdjęć. Dlatego jeszcze jedno zdjęcie zamieściłem w innym miejscu, a link do niego dodałem na końcu przepisu.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 17 października 2010 Bardzo dokładnie podany przepis nawet laik da sobie radę,a papryka wygląda smakowicie -)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń