Do góry

Dodatki Przepis na:

Paprykowa kaszanka na kaczce.

Paprykowa kaszanka na kaczce.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1037 Ocena: 10422

Dodano:

Odsłon: 283

Paprykowa kaszanka zrobiona z trzech rodzajów kasz z dodatkiem kaczego mięsa, papryki słodkiej i ostrej. Idealna do pieczenia, smażenia i grillowania. Polecam.

Składniki

  • kaczy korpus z szyjką, sercem, bez udek i piersi 1 szt.
  • kasza jęczmienna perłowa 1 szklanka (250 ml)
  • kasza jęczmienna pęczak 1 szklanka (250 ml)
  • kasza gryczana 1,5 szklanki (250 ml)
  • wywar z gotowania 7 szklanek (szklanka 250 ml)
  • jelita wieprzowe proste fi - 55-60
  • Przyprawy:
  • pieprz ziołowy 1 płaska mała łyżeczka
  • pieprz czarny 1 płaska mała łyżeczka
  • papryka ostra mielona 2 łyżeczki
  • majeranek 2-3 łyżki
  • sól do smaku (ja dałam 1 płaską łyżkę)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wymyty, oczyszczony kaczy korpus gotujemy 1 godzinę, studzimy, oddzielamy mięso od kości. Mięso ze skórą kroimy w drobną kostkę, wywar przelewamy przez gęste sito. Wywar ponownie wlewamy do garnka w proporcji 2 szklanki wywaru na 1 szklankę kaszy, dodajemy pokrojone mięso i wszystkie przyprawy, doprowadzamy do zagotowania. W między czasie płuczemy kasze. Do gotującego się wywaru dodajemy osączone z wody kasze i gotujemy do ich pęcznienia, tak na 70%. Gdy kasze i wywar będą gęstnieć kończymy gotowanie, przykrywamy garnek pokrywką i czekamy 30 minut, kasze ładnie dojdą.

  2. Sparzone kasze mieszamy i studzimy. Ostudzoną kaszą napełniamy wcześniej wymoczone jelita. Parzymy 30 minut w temperaturze 75-80 stopni Celsjusza. Po procesie parzenia kaszanki studzimy, możemy powiesić je na kiju. Ostudzone kaszanki są idealne do pieczenia, smażenia i grillowania.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń