Do góry

Dania główne Przepis na:

Paprykowy kurczak z fetą

Paprykowy kurczak z fetą

Autor:

Przepisów i artykułów: 154 Ocena: 5526

Dodano:

Odsłon: 35496

Akuratnie na zimową depresję, dużo nasyconych kolorów od razu poprawia nastrój :)

Składniki

  • pierś z kurczaka
  • Papryka czerwona
  • papryka zielona
  • ok 200 g sera feta
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • rukola lub zwykła sałata do dekoracji
  • małe wykałaczki
  • oliwa z oliwek
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kurczaka rozbijamy, kroimy na paseczki na szerokość ok 1 cm, długość ok 6 cm.

  2. Papryki myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy na paseczki szerokości ok 1,5 cm i długości 2,5 cm.

  3. Między kurczaka wkładamy 2 paski czerwonej i pasek zielonej papryki. Całość spinamy wykałaczkami. Nie jest to proste zadanie :P

  4. Takie paczuszki przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.

  5. Smażymy na wolnym ogniu tak aby całość kurczaka była opieczona na złoto

  6. Na talerzu kładziemy sałate, kroimy fetę na bardzo cienkie kwadraciki i układamy na sałacie. Z kurczaka delikatnie wyjmujemy wykałaczki i kładziemy go na fecie.

  7. Done! Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: kurczak+feta

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

agnieszkacrow 08 lutego 2011 Daniells, nie robiłam tego z linijką w ręku, więc moje miarki sa trochę "na oko". Ale no cóż, papryka powinna mieć taką szerokość jak kurczak a długość trochę mniejszą, żeby dało się owinąć ją kurczakiem. Mogło mi się pomieszać w rozmiarach w przepisie (czeski błąd, zdarza się). Musiałam użyć 2-3 wykałaczki na 1 kawałek, trochę się ogimnastykowałam, ale nie jest to niemożliwe. Kurczaka wcześniej rozbiłam, więc miał większą powierzchnię i było z czego wycinać :) kroiłam go w szerz.

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

daniells 06 lutego 2011 wszystko fajnie ale zdjecie jakos nie pasuje do przepisu . po pierwsze jesli kurczak to paseczki 1 cm szerokosci a papryka 1.5 czy tez stoi czy tez lezy razy 3 paseczki to powinien byc kurczak w papryce, rzeczywiscie zadanie do latwych nie nalezy. Czy moglabys zdradzic dokladnie na czym polega sekret tak "zapakowanej" papryki? Wyglada apetycznie natomiast nie do konca wiem jak uzyskac taki efekt, czy chodzilo o grubosc 1 cm dlugosc 6 a szerokosc? Na ile "znam" kurczaka to z 1 cm na 6 cm niewiele pozostanie, jakby nie spinac misternie wykalaczkami nawet z 4 stron.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Agunkaa 01 lutego 2011 Swietny pomysl na piers z kurczaka,na pewno zachwyca wszystkich.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

karolciaa 01 lutego 2011 Faktycznie...wyglądają bardzo pozytywnie :)
i pewnie są pyszne.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Boschka 31 stycznia 2011 Wygląda apetycznie;-) tylko rukolę wymienię na mix sałat..

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń