Przekąski Przepis na:
Parówki w cieście

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 20
Dodano: 22.02.2010
Odsłon: 1296
Składniki
- parówki wieprzowe cienkie, 10
- CIASTO:
- Mąka pszenna, 25dkg
- drożdże, 2 dkg
- mleko, 1 łyżka
- śmietana kwaśna, 2 łyżki
- jajko, 1
- olej, 1 łyżka
- cukier, łyżeczka
- sól, szczypta
> 6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Do mąki dodać drożdże rozmieszane z mlekiem i cukrem, śmietanę, żółtko, olej i sól. Wyrobić ciasto.
-
Ciasto rozwałkować na grubość jak na pierogi :) wysmarować spienionym białkiem, pociąć na 2cm paski. Parówki przekroić na pół i owijać dokładnie ciastem. wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę, piec w piekarniku nagrzanym do 200stopni 15 minut. Smacznego :)
Komentarze do przepisu (2)

annnusia87 25 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
świetnie smakują też parówki przekrojone na pół z plasterkiem sera i zawinięte w gotowe ciasto francuskie :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

bobara 23 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
ot i mamy buleczki z niespodzianka :) ja bym do tych paroweczek przed zawinieciem dodala troszke serka i cebulki ...ale to tylko moje sugestie0 Kto głosował? | Odpowiedz