Do góry

Przekąski Przepis na:

Parówki w cieście kukurydzianym

Parówki w cieście kukurydzianym

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 1991

Dodano:

Odsłon: 1061

Ponieważ bardzo lubię parówki, robię je często – w różnej postaci - parówki pieczone w piekarniku w cieście z żółtym serem, parówki zawijane w chleb tostowy, przyszedł więc czas na parówki smażone na głębokim tłuszczu w cieście kukurydzianym. Do tego ulubiony sos i pyszna przekąska czy kolacja gotowa :)

Składniki

  • Parówki - 5 szt.
  • Mąka kukurydziana - 1/2 szkl.
  • Mąka pszenna - 2/3 szkl.
  • Jajka - 1 szt.
  • Mleko - 1/2 szkl.
  • Proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
  • Cukier - szczypta
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Kurkuma - 1/2 łyżeczki
  • Papryka ostra mielona - 1/2 łyżeczki
  • Olej - do smażenia
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną, jajko, mleko, sól, paprykę, kurkumę, cukier, proszek do pieczenia, mleko i dokładnie miksujemy (ciasto ma być gęste). Przelewamy do wysokiej szklanki. Rozgrzewamy olej. Każdą parówkę kroimy na 4 kawałki (ok. 5 cm). Każdy kawałek nadziewamy na patyczek do szaszłyków (przepołowiłam patyczki, żeby wygodniej się smażyło). Parówkę zanurzamy w cieście tak, by ciasto dokładnie pokryło całą parówkę i kładziemy na mocno rozgrzany olej. Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy z ulubionym sosem lub ketchupem. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń