Do góry

Dania główne Przepis na:

Parówki w cieście orzechowym

Parówki w cieście orzechowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18988

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Parówki w cieście orzechowym"

Składniki

  • 8 cienkich parówek
  • 20 dag mąki pszennej + mąka do stolnicy
  • 10 dag masła
  • 100 ml gęstej śmietany 18 proc
  • 2 dag drożdży
  • 4 łyżki bardzo drobno posiekanych włoskich orzechów
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • tłuszcz do blachy
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz i gałka muszkatołowa; 1 łyżeczka kminku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewam na stolnicę.Dodaję pokrojone na kawa- łeczki masło, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Siekam nożem.Następnie dokładam orzechy oraz żółtko. Drożdże mieszam ze śmietaną. Dodaję do mąki.

  2. Wyrabiam jednolite ciasto.Przekładam do miski, przykrywam ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu na około 1 godzinę i 15 minut.

  3. Ciasto wykładam na obsypaną mąką stolnicę, rozwałkowuję na prostokąt o wymiarach 46x24 cm. Następnie kroję go na 8 pasków o szerokości 3 cm. Każdą parówkę owijam spiralnie ciastem. Układam na dobrze natłuszczonej blaszce, pozostawiam na 15 min.

  4. Po tym czasie ruloniki smaruję rozmąconym jajkiem i posypuję kminkiem.

  5. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piekę na rumiano 30-35 minut.

  6. Magdalena Skrzypek z Głogowa

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń