Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Parówki w cieście orzechowym"
Szybkie i proste babeczki bez miksera które przygotowujesz w kilka minut.
Odsłon: 256
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 21
Szybkie i proste babeczki bez miksera które przygotowujesz w kilka minut.
Odsłon: 256
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 21
Składniki
Mąkę przesiewam na stolnicę.Dodaję pokrojone na kawa- łeczki masło, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Siekam nożem.Następnie dokładam orzechy oraz żółtko. Drożdże mieszam ze śmietaną. Dodaję do mąki.
Wyrabiam jednolite ciasto.Przekładam do miski, przykrywam ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu na około 1 godzinę i 15 minut.
Ciasto wykładam na obsypaną mąką stolnicę, rozwałkowuję na prostokąt o wymiarach 46x24 cm. Następnie kroję go na 8 pasków o szerokości 3 cm. Każdą parówkę owijam spiralnie ciastem. Układam na dobrze natłuszczonej blaszce, pozostawiam na 15 min.
Po tym czasie ruloniki smaruję rozmąconym jajkiem i posypuję kminkiem.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piekę na rumiano 30-35 minut.
<strong>Magdalena Skrzypek z Głogowa</strong>Źródło: Tina