Do góry

Dania główne Przepis na:

Parówki w szaliku

Parówki w szaliku

Autor:

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 606

Dodano:

Odsłon: 17916

Dość szybki i smaczny obiadek lub kolacja.

Składniki

  • naleśniki, 4 szt.
  • parówki wieprzowe, 4 szt.
  • pieczarki, średnie, 8-9 szt.
  • ser żółty, plastry, 4 szt.
  • ser żółty - do posypania, 3-4 łyżki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • ketchup
  • cebula, 1/2
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Na patelni rozgrzać olej/oliwę, wrzucić pokrojoną drobno cebulkę i pieczarki. Posolić. Smażyć ok. 5-7 min. aż puszczą sok.

  2. Na każdy naleśnik (przepisu nie podaję, bo zawsze robię "na oko"- na dwie osoby to ok. szklanka mąki, jajko, mleko+woda do uzyskania nie za rzadkiej masy; proponuję dodać do ciasta zioła lub curry i szczyptę soli) położyć plaster sera żółtego (można przeciąć na pół i położyć wzdłuż naleśnika. Farsz z pieczarek podzielić na 4 porcje i wyłożyć na naleśniki. Parówki obrać z folii, podgrzać w wodzie lub microfali i położyć na każdy naleśnik. Naleśniki zwijać w rulon. Posypać serem żółtym i podgrzać w microfali lub w piekarniku ąż ser się rozpuści. Każdy naleśnik polać ketchupem. Można posypać też ulubionymi ziołami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

iwona_s 09 lutego 2011 omg, ludzie co wy jecie??? aż mi jest was żal...

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gierrappa 21 czerwca 2010 Fajne, na studiach obok mojej uczelni była malutka piekarenka i tam nazywało się to "parówka w szlafroku" - do dzisiaj stosuję tą nazwę robiąc zakupy w piekarniach w moim rodzinnym mieście, wprowadzając w konsternację ekspedientki :D

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

LenaMS 17 czerwca 2010 Najwięcej pracy zabierają naleśniki. Ale zawsze można zrobić więcej i część zjeść jednego dnia np. na obiad, a drugiego na kolację :o) Cieszę się,że smakowało. Pozdrawiam.

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 16 czerwca 2010 LenaMs zrobiłam dziś na kolację Twoje parówki, tyle,że użyłam drobiowych z papryką.Trochę pracochłonne ale naprawdę pyszne.Polecam i pozdrawiam :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

LenaMS 24 lutego 2010 Każdy sposób dobry, bo każdy smakowity ;o)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 24 lutego 2010 Dobry pomysł na wykorzystanie usmażonych naleśników naleśników - jednego dnia można zjeść na słodko, a drugiego z takim pikantnym farszem. Robię takie z szynką.

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

salsia 24 lutego 2010 Robię takie naleśniki,ale dodatkowo jeszcze je panieruję w bułce tartej (tak jak krokiety) i dopiero pod koniec smażenia posypuję żółty serem.

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń