Dania główne Przepis na:
Parzaki

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 18097
Dodano: 10.03.2009
Odsłon: 17725
Składniki
- drożdże, 4 dkg
- cukier, 1 łyżeczka
- Mąka pszenna, 0,5 kg
- żółtka, 2-3
- mleko, ok. 250 ml
- szczypta soli
5-6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Drożdże rozmieszac z cukrem i ciepłym mlekiem, odstawic w ciepłe miejsce, by podwoiły swoją objętośc.
-
Do mąki dodac sól, wyrośnięte drożdże, żółtka, ciepłe mleko, wyrobic. Przykryc ściereczką, odstawic do wyrośnięcia.
-
Zagotowac wodę (jeśli nie mamy naczynia do gotowania na parze, otwór szerokiego garnka obwiązac ściereczką). Formowac kulki z ciasta, kłaśc na parę, przykryc i parowac 10-15 minut. Podawac gorące z bitą śmietaną i cukrem lub roztopionym masłem.
-
W II wersji podawac do dań mięsnych z sosem (np. gulasz, nawet. bigos)
Komentarze do przepisu (3)

olla 26 marca 2009Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam!7 Kto głosował? | Odpowiedz

rybka852 12 marca 2009Zgłoś do usunięcia
PYCHA ::::::7 Kto głosował? | Odpowiedz

papka1983 11 marca 2009Zgłoś do usunięcia
Super danie ! robie je co jakiś czas do gulaszu,sosów,a jak zostają to na kolacje podsmazam je lekko i podaje z drzemem.7 Kto głosował? | Odpowiedz