Do góry

Dania główne Przepis na:

Pasta e lenticchie

Pasta e lenticchie

Autor:

Przepisów i artykułów: 306 Ocena: 5820

Dodano:

Odsłon: 284

Soczewica po włosku

Składniki

3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Można użyć dowolnej soczewicy, czerwonej nie trzeba namaczać.

    Na patelni na małym ogniu lekko zrumieniłam cebulę, pod koniec dodałam plasterki czosnku i cukinię i gdy warzywa zaczęły się rumienić wlałam sos pomidorowy i dodałam zioła prowansalskie.
    Sos przesmażyłam 15 minut aby nabrał smaku.
    W oryginalnym przepisie używa się jeszcze paru plasterków boczku, ale nie miałam ochoty na mięso.

    Do sosu wlałam pół litra bulionu i dodałam soczewicę, po 15 minutach dodałam makaron. Po 15- 20 minutach danie powinno być gotowe.

    Pod koniec doprawiłam jeszcze do smaku solą i pieprzem i natką.

    Pozostałe soczewice nie rozpadają się tak szybko, trzeba sprawdzać miękkość i w razie czego makaron dodać później.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 13 grudnia 2018 Super,coś dla mnie i bardzo dobrze,że bez mięsa:) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kucharka-amatorka 02 grudnia 2018 Proste, pożywne i wartościowe danie. Dzięki za pomysł na jutrzejszy obiad. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozka44 01 grudnia 2018 Znowu pysznie gotowalas :-* A ja znowu obieralam warzywa na 4 porcje rosolu. I do zamrazarki. Jutro robie dla odmiany rosol z gesiny. Juz mi slinka leci. No, a na takie dania musze jeszcze poczekac :-( Pozdrawiam Cie Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń