Do góry

Przekąski Przepis na:

Pasta jajeczno-serowa na krakersach.

Przepis dnia 2018-05-05
Pasta jajeczno-serowa na krakersach.

Autor:

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 739

Dodano:

Odsłon: 6157

Witajcie :) Dzisiaj mam dla Was propozycję na nietypowe podanie pasty jajecznej, bo na krakersach. Co prawda w internecie pełno przepisów na sałatkę na krakersach, ale ja postanowiłam w ten sposób podać pastę jajeczno-serową i wyszło pysznie i chyba bardzo ładnie. Pasta jest pyszna, wyrazista w smaku za sprawą musztardy i nie trzeba jej solić, bo krakersy już są słone. Zróbcie koniecznie i zaskoczcie taką przekąską rodzinę lub gości. Zapraszam :)

Składniki

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 15 dag twardego sera żółtego
  • 1 kopiasta łyżeczka musztardy
  • kilka łyżek majonezu
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • pół pęczka szczypiorku
  • około 24 sztuki krakersów
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ugotowane jajka obieramy ze skorupek. Pięć ścieramy na tarce o dużych oczkach, a jedno osobno na drobnych oczkach.

  2. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach, 5 dag odkładamy do dekoracji.

  3. Szczypiorek płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie drobno siekamy i jedną łyżkę odkładamy do dekoracji.

  4. Starte jajka, ser, szczypiorek, majonez i musztardę dokładnie ze sobą mieszamy i przyprawiamy do smaku pieprzem mielonym.

  5. Krakersy układamy na talerzu i smarujemy pastą, przekładamy je do wyczerpania składników. Wierzch smarujemy cieniutko majonezem, posypujemy odłożonym startym jajkiem, serem żółtym i na koniec posypujemy szczypiorkiem.

  6. Podajemy od razu lub schłodzone z lodówki, im dłużej przekąska postoi tym bardziej krakersy zmiękną.
    Smacznego życzę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń