Do góry

Przekąski Przepis na:

Pasta na kanapki z pieczonej dyni i fety

Przepis dnia 2017-09-07
Pasta na kanapki z pieczonej dyni i fety

Autor: KreatywnaKasia

Przepisów i artykułów: 170 Ocena: 2848

Dodano: 05.09.2017

Odsłon: 9557

Pyszna,kremowa,aromatyczna.Idealna na kanapki,ale również super sprawdzi się jako samodzielna przekąska podana na krakersie-mniam...koniecznie spróbujcie jak lubicie dynie-nie będziecie żałować-polecam gorąco!!

Składniki

  • ok. jedna mała dynia najlepiej hokkaido
  • 2 łyżki oliwy
  • 140 g sera typu feta
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek ostrej papryczki chilli
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka oleju z pestek dyni(do smaku-opcjonalnie)
  • sól, pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Dynie kroimy na pół wydrążamy pestki i miękki miąższ ,kroimy na kawałki układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą,pieczemy w 200 stopniach ok 20-30 min (do miękkości).
    Dynię po wystudzeniu łyżką oddzielamy od skórki (skórkę wyrzucamy) i dajemy do blendera (u mnie wyszła szklanka tego dyniowego puree),dodajemy ser feta,posiekany czosnek ,papryczkę i bazylię olej z pestek dyni i sok z cytryny -miksujemy wszystko razem na gładką masę-jak by było za gęste to można dodać jeszcze odrobinę oliwy.
    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotowe!
    Przechowujemy w lodówce do ok 4 dni.

  2. Rada:możecie pominąć papryczkę chilli jak lubicie bardziej łagodne smaki,lub dodać odrobinę sproszkowanej;
    dynię możecie również użyć inną tylko zachowajcie proporcje które są na 1 szklankę gotowego puree z dyni

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 06 września "Wiekowa" jestem, ale nigdy nie robiłam takich cudeniek - do plagiatorka. Muszę spróbować, bo rośnie wnusia i będzie jak znalazł do chlebka. Dzięki. Napiszę jak zrobię.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 06 września Potwierdzam, pycha :)
My trochę więcej chilli dodajemy i zamiast cytryny leci limonka. Jak ktoś lubi ostrzejszy smak, to polecam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń