Do góry

Przetwory Przepis na:

Pasta paprykowa z pieczonej papryki

Pasta paprykowa z pieczonej papryki

Autor:

Przepisów i artykułów: 310 Ocena: 1519

Dodano:

Odsłon: 699

Pyszna pasta paprykowa. Doskonała do kanapek, sosów, zapiekanek, pizzy itp. Naprawdę warto spróbować:)

Składniki

  • papryka czerwona 12 szt
  • papryczka chili 1 szt
  • czosnek 6 ząbków
  • ocet winny 1 łyżka
  • olej 2 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Papryki przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i pestki i układamy na blaszce skórką do góry. Czosnek obieramy i całe ząbki układamy an blaszce obok papryki /najlepiej wybierać duże ząbki żeby się nie przypaliły/. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni C i pieczemy do czasu aż skórka na papryce będzie ciemna.
    Blaszkę z papryką wyjmujemy i szczelnie zakrywamy folią. Odstawiamy na 30-40 min. - aż papryka przestygnie. Następnie z papryki zdejmujemy skórkę.
    Olej wlewamy do garnka i dodajemy paprykę, czosnek /w czasie pieczenia powinien zmięknąć ale się nie przypalić- jeśli dodamy przypalony w paście będzie wyczuwalna gorycz/, ocet winny i drobno posiekaną papryczkę chili. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 15 min. Miksujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli pasta jest zbyt rzadka / nie powinna spływać z kanapek/ możemy ją jeszcze trochę pogotować ale często mieszając by się nie przypaliła. A jeśli nie mamy czasu możemy pasteryzować nieco rzadszą - wykorzystamy ją do sosów czy zup.
    Gotową pastę przekładamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy 15-20 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

catha 01 sierpnia Uwielbiam zupę z pieczonej papryki, więc taka pasta musi doskonała:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń