Do góry

Śniadania Przepis na:

Pasta serowa z sosu

Pasta serowa z sosu

Autor:

Przepisów i artykułów: 722 Ocena: 48030

Dodano:

Odsłon: 917

Zrobiłam sos, gdy schłodziłam w lodówce, po 24 godzinach powstała pasta idealna do smarowania pieczywa.

Składniki

  • szparagi zielone 5 szt
  • ser biały wędzony 100g
  • śmietana kremówka (36%) 3- 4 łyżki
  • czosnek świeży 2 ząbki
  • masło 2 łyżki
  • pieprz biały mielony
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Składniki podałam, mimo że są identyczne jak do sosu szparagowego z serem wędzonym (https://smaker.pl/przepis-sos-szparagowy-z-serem-wedzonym,106919.html), ale może tak będzie komuś łatwiej.

    Szparagi umyć, obciąć zdrewniałe końcówki, dolną część obrać obieraczką do jarzyn, pokroić na kawałki. W rondelku rozgrzać masło, wrzucić szparagi, czosnek, podsmażać przez chwilę. Następnie wlać 1/4 szklanki wody, dusić pod przykryciem 10 minut. Wlać śmietankę, dodać ser wędzony, gotować do momentu rozpuszczenia sera. Sos doprawić do smaku białym pieprzem, wystudzić, zblendować. Włożyć do lodówki na 24 godziny.

    Gotowa pasta pasuje i do warzywek i do wędlinek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń