Do góry

Dodatki Przepis na:

Pasta wątrobiana do kanapek

Pasta wątrobiana do kanapek

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4283

Dodano:

Odsłon: 8597

Smaczna pasta do kanapek - wątróbka wieprzowa i mięso z rosołu. Z dodatkiem majonezu stanowią idealne smarowidło - do kanapek, krakersów lub innych przekąsek. A co najważniejsze - szybkie i łatwe do wykonania.

Składniki

  • wątroba wieprzowa - ok. 80 dag
  • cebula - 2 duże
  • mięso i marchewka z rosołu
  • sól, pieprz, ostra papryka, przyprawa włoska - do smaku
  • mały słoik majonezu
  • dwie - trzy łyżki oliwy lub oleju
  • dwie łyżki masła
  • 1/4 szklanki bulionu
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wątrobę pokrój na ok. 1 cm plastry (po umyciu i osuszeniu), cebulę w piórka.

  2. Cebulę zblanszuj wrzątkiem na sicie.
    Rozgrzej na patelni oliwę i do gorącej włóż łyżkę masła.
    Wrzuć osączoną cebulę i zeszklij.
    Zeszkloną cebulę zdejmij z patelni.

  3. Do pozostałego na patelni tłuszczu dodaj łyżkę masła i smaż na brązowo partiami plastry wątróbki.

  4. Usmażoną wątróbkę włóż na powrót na patelnię, dołóż cebulę, podlej bulionem i ew. odrobiną wody i duż ok. 15 - 20 minut pod przykryciem.
    Zdejmij pokrywkę i duś jeszcze, aż cały płyn odparuje.
    Zdejmij z ognia i wystudź.

  5. Wystudzoną wątróbkę zmiel razem z cebulą, mięsem i warzywami z rosołu.
    Dodaj majonez, przyprawy i wymieszaj.
    Schłódź w lodówce i smaruj kanapki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń